Egamin Trinity College London zdany

Egzamin miał na celu przetestowanie umiejętności porozumiewania się z osobami mówiącymi w języku angielskim. Jest sklasyfikowany pod względem stopnia opanowania języka angielskiego na 12 poziomów. Stopień 1,2,3 oznacza poziom wstępny, 4,5,6 poziom elementarny, 7,8,9 średniozaawansowany 10,11,12 zaawansowany. Egzaminator ocenia swobodę wypowiedzi i rozumienia, wymowy, dokładności wypowiedzi i zakresu używanego słownictwa oraz gramatyki i strategii komunikacji językowej.
Każdy kandydat rozmawiał z egzaminatorem z Trinity College London. Po przywitaniu, formach grzecznościowych i zbudowaniu odpowiedniej, przyjaznej atmosfery kandydat przedstawiał zadanie odpowiednie dla danego stopnia. Celem zadania było zbudowanie pełnego dialogu między zdającym, a egzaminatorem. Każdy ze stopni egzaminu ma ściśle określone wymagania, rosnące wraz z kolejnymi stopniami.
Egzaminator oceniał w 5- punktowej skali od A do E.
A - oznacza znakomite spełnienie wymaganego kryterium
B - oznacza dobre spełnienie wymaganego kryterium
C - oznacza zadawalające spełnienie wymaganego kryterium
D - oznacza prawie zadawalające spełnienie wymaganego kryterium
E - oznacza wynik nie zadawalający.
Nasza grupa zdawała na poziomach od 2 do 10.
Przed egzaminem uczestniczyliśmy w spotkaniu integracyjnym tzw. party, zorganizowanym przez naszego partnera Notrh West Academy w Dangloe Bar. Mogliśmy poznać i konwersować w miłej atmosferze m.in. z grupą z Włoch.
W GALERII(!) zobaczycie nas po egzaminie.
Dzień Edukacji Narodowej
Dzień pełen wrażeń. Dzisiaj odbyła się akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej, którą przygotowali uczniowie klasy IVa pod przewodnictwem p. Pawła Tomali oraz p. Agnieszki Pietras. Po serdecznym przywitaniu głos zabrał Pan Dyrektor Mariusz Sroka. W tak szczególnym dniu mówca zwrócił uwagę na fakt, że szkoła nie jest tylko „naszą” – w domyśle nauczycieli, ale również „naszą” w domyśle uczniowie. Każdy z nas reprezentuje ją nie tylko w jej murach, ale przede wszystkim poza nimi – w realnym świece. Pan Dyrektor podkreślił, że w wielu wypadkach możemy być dumni z uczniów naszej szkoły.
Stypendium Prezesa Rady Ministrów otrzymała w tym roku Ewelina Greupner, uczennica klasy IVc. Również nasi uczniowie, odbywający praktyki zawodowe w Irlandii Północnej, są bardzo pozytywnie postrzegani zarówno przez pracodawców, jak i naszego partnera North West Academy.
W tym dniu również nie obyło się bez nagród dla najlepszych nauczycieli. Największe wyróżnienie – Nagrodę Starosty, za ogromny wkład w rozwój szkoły oraz osobiste zaangażowanie, otrzymał p. Bronisław Siwy. Nagrodą Dyrektora – przyznawaną przez p. Mariusza Srokę, wyróżnieni zostali: p. Patrycja Trembaczowska, p. Ewa Mann, p. Katarzyna Krzyszpin, p. Krystyna Dziuk oraz p. Paweł Tomala, za wiele przedsięwzięć i zaangażowanie w pracy na rzecz uczniów i szkoły. Również Samorząd Uczniowski przeprowadził wśród uczniów konkurs wybierając nauczycieli w trzech kategoriach: „Najzabawniejszego nauczyciela, z ciętą ripostą” – p. Grzegorz Adrjanowicz, „Najbardziej komunikatywnego nauczyciela” oraz „Najlepiej prowadzącego lekcje nauczyciela” – p. Arkadiusz Fujak. Na koniec uczniowie kierunku technik eksploatacji portów i terminali zaprezentowali przezabawną scenkę kabaretową – jakże zbliżoną do swojego kierunku, rozbawiając wszystkich na sali.
Również w dniu dzisiejszym nauczyciele ZST-E, którzy w tym roku uzyskali stopień awansu zawodowego nauczyciela dyplomowanego, wraz z Panem Dyrektorem, udali się na spotkanie z władzami Powiatu Tarnogórskiego do Pałacu Donnersmarcków w Nakle Śląskim.
Zapraszamy do GALERII(!)
Uczymy się, pracujemy i dbamy o kondycję fizyczną

Grupa druga odbywa praktyki w magazynach firm: Next Clothes & Home Store, Dunnes Stores, Moran's Centra, Foyle Fresh Produce. Wykonujemy czynności składające się na proces magazynowania. Uczymy się jak prawidłowo zagospodarować przestrzeń magazynową, przyjmować dostawy towarów i stosować zasady właściwej eksploatacji regałów, zachowania kolejności składowania towarów i produktów. Szlifujemy komunikację w języku angielskim nie tylko podczas praktyk, również na lekcjach językowych, które zorganizowała North West Academy. Jesteśmy oceniani, a nasze umiejętności i adaptacja w miejscu praktyk, stopień zaangażowania w przydział zadań monitorowane na bieżąco. Po dwóch tygodniach odbywania praktyk zawodowych uczestniczyliśmy w spotkaniu tzw. middle monitoring dotyczącym oceny praktyk przez naszą instytucję przyjmującą. Mamy motywację do uzyskania dodatkowych kwalifikacji w ramach ECVET, czyli Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym. Hotelarze: organizacja pracy służby pieter, eksploatacja portów i terminali: prowadzenie prac związanych z magazynowaniem towarów.
Jeszcze wieczorem mobilizujemy się, aby zadbać o naszą kondycję fizyczną. Kolejny raz byliśmy w siłowni. Wspólne spotkania, ćwiczenia, nawet dotarcie pieszo do Fit4Less dodają nam sił witalnych. Zobaczcie sami w GALERI(!)
Wizyta Danuty Hübner
Belfast

Wyprawa do Brunswick Moviebowl to typowa zabawa towarzyska, czyli coś dla nas. Bowling, czyli kręgle... Kto z nas ich nie lubi, a do tego w pakiecie hamburgery, frytki, cola i głośna muzyka. Znowu piątek mieliśmy na piątkę. Można dodać na piątkę z plusem… No i w końcu się wydało kto tak naprawdę potrafi grać w kręgle.
Sobota - w stolicy…
Belfast zwiedzaliśmy z grupą warszawskich, włoskich i węgierskich studentów. Było to nowe doświadczenie towarzyskie. Razem oglądaliśmy Belfast z jego zabytkami oraz malowidłami na murach miasta, które pokazują historię konfliktu irlandzko - brytyjskiego. Potem zobaczyliśmy muzeum Botanic Garden oraz największe na świecie muzeum Titanica. Nasze fotki oddadzą klimat tych chwil. Szczęście, że dopisała nam zarówno pogoda, jak i humory.
Niedziela – sama radość…
To takie miłe skojarzenie. Można się wyspać, poleniuchować i spotkać towarzysko. Wszystko toczy się wolniej i jakoś nikomu z nas nie spieszno do Akademii, czy na praktyki zawodowe. Całą grupą wybraliśmy się do Kościoła, na krótki spacer i wspólny obiad. Restauracja Jack’s Bar, w której jedliśmy na długo zostanie w naszej pamięci. Potrawy które zamawialiśmy, okazały się pyszne. Jedliśmy i jedliśmy. Fakt, że nie był to typowy polski posiłek, ale smakował wyśmienicie. Miło spędziliśmy popołudnie. Trzeba to koniecznie powtórzyć. Ciekawe co przyniosą następne dni… Zapraszamy do GALERII(!)
Czwartek - na sportowo…

Zajęcia przedmiotowe dla hotelarzy w innej formie
Uczniowie pierwszej klasy technikum hotelarstwa gościli w ramach zajęć przedmiotowych z działalności recepcji w hotelu Rezydencja. Obiekt zlokalizowany jest na granicy Bytomia i Piekar Śląskich. W standardzie 4* zobaczyli pion wielofunkcyjny z najpiękniejszą sala balową w południowej Polsce. Poznali możliwości aranżacji sal do organizacji spotkań biznesowych szkoleń i konferencji. Pion gastronomiczny z restauracją hotelową i salą śniadań gwarantuje znakomitą kuchnię i wykwintne dania dla gości. W pionie mieszkalnym komfortowo urządzone pokoje oraz dwa ekskluzywne apartamenty harmonijnie łączą stylowe meble, szlachetne tkaniny z nowoczesnym wyposażeniem. Hotel zapewnia wypoczynek w strefie relaksu. Jego serce to recepcja wprowadzająca gości w klimat ekskluzywnej gościnności. Uczniowie podczas pokazu konfrontowali wiedzę teoretyczną w zdarzeniu z rzeczywistością funkcjonowania obiektu hotelarskiego. To pierwsze doświadczenie wprowadzające w istotę branży i misję hotelarstwa pozwalające zweryfikować znaczenie pojęć: model gościnności, wizerunek personelu hotelowego, piony hotelowe. Uczniowie uzyskali również odpowiedź na pytanie: jak dobrze przygotować się poprzez naukę, aby w przyszłości podjąć pracę w hotelu. Zapraszamy do GALERII(!)
Kolejne dni w Irlandii
Życie pełne przyjemności…
Długo nie musieliśmy czekać na następne atrakcje. Wspólny nasz dłuższy pobyt w irlandzkim pubie mamy już za sobą. Poszliśmy całą naszą paczką do "STRANDU", niby takie proste a tyle strachu. Trzeba było coś zamówić, porozmawiać, a tutejsi mieszkańcy mają swój akcent. Dobrze, że byliśmy całą grupą to daliśmy radę. Wieczór należał do bardzo udanych. Grupa naszych uzdolnionych tancerzy stanęła na wysokości zadania. Ich popisy taneczne na długo zostaną w pamięci wszystkich. Gratulujemy talentu Oli, Mateuszowi i Mariuszowi. Choć wieczór szybko musiał się zakończyć, bo rano czekały na nas codzienne obowiązki, to i tak jesteśmy bardzo zadowoleni… Następnym razem będziemy o wiele dłużej…
Środa – Jeszcze raz…
No cóż przywykliśmy już do irlandzkiej aury i do miejsca, w którym teraz żyjemy. Czas biegnie bardzo szybko. Zebraliśmy fotki z kilku aparatów, by przekonać się, że sen się spełnił i tu jesteśmy. Zresztą zawsze coś nowego do oglądania - czyli przeżyjmy to jeszcze raz. Zapraszamy do GALERII(!)
Weekend!

Mijają następne dni…
Czas mija bardzo szybko, gdy ma się tyle zajęć. Rano zajęcia w North West Academy, a popołudnia spędzamy na praktykach zawodowych. Mamy też czas na rozrywkę. Odwiedziliśmy Pilots Row Centre, by tam pod czujnym okiem Pani instruktor nauczyć się podstawowych kroków tradycyjnego tańca irlandzkiego. Mamy wiele talentów - ale to taniec dla wytrwałych. Sprawił, że nasza energia została wyczerpana do końca. Ale był to czas świetnej zabawy. Zapraszamy do GALERII(!)
Sobota…
,,40 odcieni zieleni’’…
Tak o Irlandii mówią mieszkańcy. Mogliśmy to zauważyć osobiście w sobotę, gdy udaliśmy się na wycieczkę do malowniczego Donegal w Irlandii Południowej. Zobaczyliśmy mury obronne z przed 3 tys. lat Grianan Aileach Ring Fort oraz miasteczko Buncrana, w którym odwiedziliśmy jeden z najstarszych tradycyjnych irlandzkich pubów.
Kolejnym niesamowitym miejscem które zobaczyliśmy, to Doagh Famine Village – Wioska Głodu. Ile ciekawych i tragicznych historii kryje to miejsce. Losy jej mieszkańców są tak interesujące i burzliwe. Dlatego wioska głodu to nie tylko muzeum - to również przypomnienie, że zawsze może być gorzej. Zapraszamy do GALERII(!)
Niedziela - należy do nas…
Mogliśmy się wyspać po całotygodniowym wczesnym wstawaniu. Zero nauki i pracy, no i zero pośpiechu. Pełny relaks i same przyjemności. Każdy z nas zaplanował sobie ten dzień tak jak chciał. Wieczorem mieliśmy okazję skosztować potrawy z różnych krajów. Braliśmy udział w imprezie pt. International Food Night Competition. Był to międzynarodowy konkurs kulinarny, który oczywiście wygraliśmy. Bezkonkurencyjny okazał się GULASZ POLSKI, przygotowany przez Michała i Piotra. Gratulujemy!
Gorąco zachęcamy wszystkich do poznawania nowych smaków i degustacji dań z całego świata. BON APETIT!
Zapraszamy do GALERII(!)
North West Academy

North West Academy dostarcza uczniom niezapomnianych wrażeń i doświadczeń zawodowych. Spotkaliśmy się tu z ciepłym przyjęciem, z miłymi lektorami, którzy bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą oraz z domową atmosferą.
Dyrektorem Akademii jest John Mc Gowan, który jest bardzo zadowolony ze współpracy z naszą szkołą. Zapraszamy do GALERII(!)